Adult bøsse club contact

adult bøsse club contact

Der mannen aldtid har snus på lur Ha en fin uke: Da er jule vasken tatt på kjøkkenet, om det holder seg frem til jul da; På mandag var det en dame å fotograferte kjøkkenet vårt, det kommer i bladet forandring i Frebruar.

Forandring er Byggmakkers inspirasjons blad. Fikk denne gamle vekten av mine faddere for en liten stund siden, den kommer fra plassen vi bor på, gøy med gamle ting med historie.. Denne døren kommer å fra det gamle huset på Sønnegarn, Det var ytterdøren.. Velkommen inn i gangen Tenkte å vise dere gangen vår i dag.

Den har kraftig veksel panel fra Bjertnæs sag, som er grunnet, pusset, sparklet å malt i fargen Kalk fra jotun. Flisene på gulvet er fra Right price tiles, de har betong utseende å er 60x60 cm. Trappen er laget av Eriksen trappeverksted, den er en blanding av gammelt å nytt ; Trappegelendre er vel sikkert år, dette var noe min svigefar fant en gang i tiden ; Den doble ytterdøra samt inner dører med glass er laget av Ahlgrens dør og vindu.

Gamle folk i familien som jeg ikke vet hvem er ; Dette er alt jeg har fått pyntet til jul, så får bruke helga på å vaske å pynte..

God jul alle sammen I går kom huset vårt i Vakre hjem og interiør. Veldig gøy å lese å se bildene. For mere info send meg en mail: Nå begynner det å bli vår i luften.

Butikkenes utstillingsvinduer fylles med fristende sommerklær, og vi ser fram imot ferien og hvor deilig det skal bli. Vel, kanskje med unntak av det der med å vise seg i badeklær da. Men, fortvil ikke — hjelp naturen litt på vei istedenfor! Månedens produkt i mars: Aloe Body Toning Kit er en komplett hjemmebehandling designet for å hjelpe huden å bli fastere og spenstigere — og samtidig redusere forekomsten av cellulitter.

Finn fram din vakreste form før badesesongen! Aloe vera og utvalgte urteekstrakter er våre hemmelige våpen i kampen mot cellulittene. I settet inngår tre hudpleieprodukter av høg kvalitet og tilbehør i form av plastfolie, loofah-svamp og bruksanvisning. Og du — i mars måned får du også tilgang til ekstra tips og treningsøvelser utviklet spesielt for å supplere behandlingen. Aloe Body Toning kommer samlet i en fin eske. Her kan du gå ned flere cm, få strammere hud og penere strekkmerker     Damen på bildet har brukt kittet i 5 dager.

Hei å Hopp En liten stund siden jeg blogget sist. Mai er mnd for ute arbeid. Vi skulle nemmelig ikke ha så stor hage vi, men Hagen den ble vist dobbelt så stor.. Oliver liker å være med pappa å kjøre graver: Jeg er super lei av å rake jord å male hage møbler, men etter 10 år ute trengte de ett nytt strøk å en ny farge. Nå gjenstår bare vindus vasken.. Så synd att det begynte å regne Aldri så galt att det ikke er godt for noe sier jeg: Her kommer det noen bilder fra kjøkkenet mitt, Kjøkkenet har vært i Forandring fryder.

Her kommer bildene - Kjøkket er på 40kvm å blir brukt MYE! Her har vi stor å god plass til hele familien. Kjøkken peisen blir mye brukt om vinteren. Angerer ikke ett sekund på att jeg måtte rive litt låve for å få ned denne.

Ha en fin fin Torsdag. Oohi å det gror plen, i allefall litt ; Hadde håpet på att den skulle vært fin nå i sommer, men skjønner att det var litt mye å be om. Vi skulle jo bare ha en liten plen, men så ble den større.. Å større å større.. Men det får gå, fint for barna å ha stor plass.. Jeg beskjærte epletrærne føre sommeren, å det ser ut til att det hjalp.

Sikker år siden det sist ble gjort. De blomster for fult å lukter herlig. God kveld fra Villa Kråkeslott.. En uke ferie er over, Har vært en tur på hytta vi har i Moss Jeg elsker Moss, fint, frodig og sentralt. Den går til hytta vår på Hardangervidda, den er det forresten mulig å leie året rundt Har planlagt å beise litt, dra på Langedrag, og Bø i sommerland må å besøkes: Gleder meg til ett kaldt bad; Ha en fin søndag: Jaja, så ble jeg på lørdag utfordret da, av Eva til å lage min My Story, Å den skulle bare være ett minutt lang.

Ja takk, lett liksom, å ikke bare det, jeg skulle dele det på facebook, så alle skulle få lese det.. Mitt hvorfor, hvorfor vil jeg så gjerne dette da? Jo det er fordi jeg vil ha: Men denne karen, det er mitt første hvorfor! Han skal slippe å komme hjem til tomt hus, når han ikke lengre har SFO.

Han skal slippe å gå alene til bussen om han ikke vil. Jeg vil att barna skal føle seg trygge hjemme. Denne karen er mitt hvorfor nr 2. Dette er min grunn nr 3. Siden jeg var liten har min pappa i perioder slitt med rusmisbruk jeg ønsker å kunne hjelpe andre med sine problemer, som å kunne jobbe frivillig i blåkors o.

Dette har jeg villet siden jeg gikk min første bøsse aksjon, men problemet med veldedighet er jo, att det ikke er betalt.. Å som alle andre har jeg lån å andre regninger å betale. Men med Forever vil jeg få muligheten til dette. Jeg var en tid med i LEVE, landsforeningen for etterlatte ved selvmord.

Men med fast jobb,2 barn og aktiviteter rakk tiden rett og slett ikke til. Jeg vil rett og slett ha muligheten til å bruke mine  erfaringer til noe bra for andre: Dette er mitt hvorfor nr 4. Denne gjorde magen glad - sånn att jeg å kunne være glad. Å ja når man begynner med Forever - Så blir man jo så forferdelig åpen da, men det må bare være ett pluss: Har møtt utrolig mye fine folk og jeg har blitt mye mere positiv  til livet å alle menneskene rundt meg.

Jippi, livet føles rett og slett mye bedre, jeg liker høyt tempo, å det kan jeg få her: EEEEeee er dette ett minutt?

Drømmen om ett drivhus. Nå er det skikkelig vår steming, å jeg drømmer om ett lite drivhus. Men skal man bygge ett selv eller kjøpe ett ferdig??

Vi bor jo midt på ett jorde, å det blåser mye, så må ha noe som tåler litt, drivhuset på bildet hadde jo passet så bra, men det blir nok noe enkelt: Forje uke ble jeg ringt av en dame i bladet Det Nye, Hun hadde lest artikkelen om meg, som ble skrevet i Romerikes Blad for noen år tilbake. Vi hadde en samtale på tlf, å hun spurte om jeg noen gang fikk noe brev av pappa,  jeg sa nei, for det gjorde jeg ikke. Da var ønske att jeg skulle skrive ett brev, brevet jeg aldri fikk, Jeg sa selvfølgelig ja til det å,  jeg skulle begynne fredag kveld, da fikk jeg noe kalde føtter, det var noe vanskelig å tenke skikkelig tilbake nå som dette egetlig er lagt bak meg.

Men det gikk fint, jeg vil takke for alle gode tilbakemeldinger, å delinger. Dette har gitt stor respons.

Noe som er bra: Her er i allefal brever jeg aldri fikk: Jeg sitter inne på kjøkkenet å gjør klart regnskapet mitt, kom pluttselig på att dagene flyr, å vi er kommet godt ut i Mars allerede. Er litt for god på å utsette ting jeg syntes er kjedelig, men med en kopp Vanilla Tea går alt lettere: Om en time er det tid for å dra på Frisørbua, Jeg fikk ett innfall i går, jeg måtte farge håret..

Jeg er veldig glad i å være redhead, men det blir dyrt å irriterende i lengden ; Ikke bare må man farge håret ofte, man må å kjøpe nytt senge tøy, å passe på å ha på seg sorte klær hver gang man har dusjet, ikke for å snakke om att man kan glemme å legge seg på sofaen føre håret er føna. Nå som sola begynner å komme frem er det på tide å tenke på noe nytt, jeg hater å føle att jeg har blass hårfarge. Så hva skal jeg gjøre??? Jeg pleier å vite hva jeg vil, men ikke i dag, jeg dveler Vil ha rødt hår, men vil ikke ha rødt hår..

Er liveredd for å se "normal" ut på hode.. Haha ja vi får se hva jeg kommer hjem med: Jeg har lenge lovet meg selv, å ikke bytte ut mine sølv ting med gull og kobber. Men nå ble det vist for sent, det liksom bare skjedde i går: Jeg trengte en forandring, å da ble ikke valget vanskelig.

I morgen skal jeg spille inn film, så må bruke dagen på å rydde og vaske hus. Kansje jeg finner noe mere fint. Ha en flott Mandag: Hva syntes du om oksen min? Jeg elsker den, for meg var dette ett røver kjøp. Selv om det skjer mye i tapeten vår, har veggen over sofaen virket veldig tom, Jeg har vært utrolig treig til å bestille bryllups bilde, så nå endte vi opp med en okse i stede. Nå er det snart vinterferie, vi er klare for å dra på hytta, noe som ikke blir ferie..

Jeg skal pusse opp ett av soverommene, vi er blitt sponset med så mye fint: Så gleder meg virkelig til å sette i gang. Hvem som sponset å hva vi har fått får dere se senere: Har vært en liten tur på Ikea, å fått ryddet opp å vasket etter helga: For en flott dag, her skal jeg sitte å jobbe i dag, Jeg er jo så heldig att bare jeg har wifi, så kan jeg jobbe hvor som helst, greit å få gjort unna litt føre vi drar opp på hytta: Oliver har å sin egene lille arbeidsplass ; Litt usikker på denne spise stuen min for tiden, kunne tenke meg ny, i allefall nye stoltrekk da kattene har gått helt bananas på disse stolene, jeg var jo på IKEA i går, men gjett hva jeg glemte ;.

Lei av gul panel? Hjemme eller på hytta?? Men som mange andre hadde jeg lite lyst til å kjøre på med 2 grunning for så å male 2 -3 strøk maling oppå der igjen,så løsningen vår ble Pure Nature interiør beis fra Jotun. Før vi satte i gang vasket jeg veggene for å fjerne fett og støv. Slik så det ut før vi begynte.. Vi begynte med taket, dette er ikke beiset, men grunnet 2 strøk med kvist og sperre grunn, samt 2 strøk maling, fargen er klassisk hvit.

Det hjalp jo bare å ta taket, men jeg sluttet selvfølgelig ikke der ; Siden veggene var så gule valgte jeg å beise ett strøk med hvit kalket Beis som underlag,  det ble ett veldig mye lysere underlag ; Da dette var tørt gikk jeg over med ett strøk sjøsand, å slik ble resultatet,  jeg anbefaler å bruke pensel, ett par lengder av gangen, for så å gå over med en fille som ikke røyter for å få av den overflødige beisen.

Å slik ble det Klarte jo ikke å la være å kjøpe ny sofa,gardiner,lamper å puter: Kjøkkenet er å malt, ikke dårlig å få ny kjøkken innredning til ,´ ; En ny tv ; Oppussingen fortsetter til helgen ;.

I morgen er det Mandag å jeg gleder meg,                           jeg føler meg veldig uthvilt etter å ha sovet mange timer i helgen: Det er ikke alltid like ryddig som det er nå.

Inne på rommet til minstemann er det en god blanding av gammelt å nytt: Han døde trolig allerede i ung alder. Ingen av søsknene giftet seg noensinne. Jens Stammer Hetland hadde tidlig vist kunstneriske anlegg.

Til å begynne med ønsket han å bli teatermaler, men det var som skuespiller han gjorde seg sterkest bemerket. Hetland begynte sin formelle utdannelse ved Den Kongelige Tegneskole i Kristiania i en alder av nitten.

En tid gikk han i lære på Den Keiserlige Opera i Berlin, og senere var han ansatt som maler ved Glyptoteket i København. Som skuespiller debuterte han på Den Nationale Scene i Bergen i , men allerede to år senere var han tilbake i Tyskland.

Høsten ble han engasjert ved det nyopprettede Freies Theater i Berlin-Friedenau. I tillegg til å opptre tegnet Hetland illustrasjoner, ble lagt merke til som teatermaler og kostymetegner, og skrev dikt og kåserier. Senere utførte han også relieffer og byster av store personligheter. På Universitetsbiblioteket i Oslo er det således et relieff av Henrik Ibsen som han laget i Bemerkelsesverdig er dessuten Hetlands forkjærlighet for det dengang nye mediet fotografi.

I var han representert i tidsskriftet Der Eigene med et bilde som viser en ung mann. Hetland kalte det "My Boy", men om fotografiet og dets tittel har en selvbiografisk bakgrunn eller hvem den portretterte er, er ikke kjent.

Hetlands opphold i Berlin synes å ha vært heller kortvarig. Oppholdet varte i mindre enn to år, og årsaken var antagelig at han kom på kant med loven. Ifølge et notat i Deutsches Fahndungsblatt Tysk etterforskningsblad ble den norske maleren og tidligere skuespilleren begjært varetektsfengslet i Berlin sommeren jfr. Han ble beskyldt for "pederasti", og hans arrestasjon og utlevering til fengselet i Berlin-Moabit ble krevd, men saken ble trolig henlagt av byens Landgericht Lagmannsrett fordi Hetland hadde unndratt seg straffeforfølgelse og oppholdt seg på et for tyske myndigheter ukjent sted.

Jens Stammer Hetland bosatte seg i Kristiania etter sin retur til Norge. Han opptrådte på Fahlstrøms Theater, Centralteatret og Chat Noir frem til , men spilte også på teatret Røde Lykte og i diverse andre kabareter i København fremfor alt i perioden — Alma Fahlstrøm — som drev Fahlstrøms Theater sammen med sin mann Johann Fahlstrøm, skrev at Hetland forlot teatret "under former, som vi helst hadde set anderledes", men det er i dag ikke kjent hva som foranlediget Hetlands avskjed.

Det er dokumentert at han anla sak mot Fahlstrøm, men tapte Fahlstrøm Hetland var også en habil karikaturtegner, og det finnes en rekke av hans skuespillerportretter rundt om i norske aviser og vittighetsblader fra tidlig på tallet.

Men det var altså først og fremst som skuespiller at han begeistret sitt publikum. Da han spilte i revyen Paa kroningstur i , slo kritikeren Tom Vetlesen i Morgenbladet fast at det var Hetland som mottok kveldenes store applaus jfr. På den tiden bodde han på adressen Bygdø Allé 28b i Kristiania. På grunn av en varig skade i det ene benet ble det imidlertid mer og mer vanskelig for ham å opptre i vanlige skuespill, og fra høsten hørte han helt og holdent kabaretscenen til. Elleve år senere videreutdannet han seg på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo, og i medvirket han i kriminalfilmen Kaksen fra Øverland av Gustav Adolf Olsen.

Jens Stammer Hetlands private liv i Norge har vi så godt som ingen kunnskap om. Derfor vet vi ikke hvem omgangskretsen hans besto av, eller om han holdt kontakten med sine søsken livet ut.

Det er kjent at han ble fengslet under annen verdenskrig fordi han på en eller annen måte hadde gjort den tyske okkupasjonsmakten misfornøyd.

Arrestasjonen ser ut til å ha vært politisk motivert, men det er ikke brakt på det rene hva som førte til den. Jens Stammer Hetland tilhørte den generasjonen homoseksuelle i Europa som trolig anså den tyske hovedstaden som et slags eldorado i unge år, men som senere ble vitne til dets undergang.

Det var også tyskerne som etter forfulgte homoseksuelle med hittil ukjent brutalitet og som få år senere la et helt kontinent i grus.

Jens Stammer Hetland flyttet en del også etter at han var blitt pensjonist, trolig forårsaket av en heller anstrengt økonomi og skrantende helse. I bodde han i Arbiensgate 5 i dag Arbins gate , og i på et gamlehjem i Vibes gate 23 på Frogner.

Hvor han ble gravlagt, er ikke kjent. Königliches Polizeipräsidium in Berlin. To norske skuespilleres liv og de Fahlstrømske teatres historie — Tidsskrift for sakprosa 5 Gesammelte Aufsätze zur Literatur —".

Zeitschrift für schwule Geschichte Arons historie - den første rettsaken om homofili i Norge Dato: Tuesday, 26 April, Kilde: Runar Jordåen i Norgesglasset. Da homofili var forbudt i Norge Dato: Thursday, 28 April, Kilde: Fredrik Mowinckel Little is known about mutual romantic relationships between Norwegian and German men during the German occupation of Norway see Jordåen and Wolfert In , an article in the magazine Fritt Fram stated rather bluntly that Germans were "the best lovers" Walderhaug and Skeid The authors said that between and especially Oslo was an "Eldorado" were German and Norwegian men met in parks and streets.

They also claimed there to be sexual relations between Norwegian men and German soldiers all over the country. They had little concrete evidence to support their provocative statements however, except what historian Nils Johan Ringdal had presented from the mids onwards see Ringdal and But he had not mentioned any names either.

Ringdal wrote about a man who repeatedly harassed German soldiers in the street Stortingsgaten in Oslo during the occupation, and he mentions another homosexual Norwegian man who frequented the German run night club "Löwenbräu" at Universitetsgata Ringdal mentioned raids against public toilets in Oslo on at least two occasions in , and that a group of men were once brought in to the German security police Møllergata 19 , from a "half-private establishment".

Among them there were probably several homosexual men. From Ringdal's descriptions the journalists in Fritt Fram concluded, perhaps hastily, that "on all locations where activities could take place unobserved, there could be love nests for gay men of both nationalities. These men had a well-developed knack for practicing their love life in obscurity, there was very little openness and tolerance towards homosexuality in s Norway" Walderhaug og Skeid The difficult "love nest" circumstances for Norwegian and German men in long term relationships are demonstrated by the case of Gustav Schreiber and Charles Petterson Not only did he arrange employment for the young Petterson at his office, but also let him stay at his apartment.

This was frowned upon by at least one of the neighbors, and already in the spring of the two friends were informed upon. It is unknown if the motivation was anti-German or anti-homosexual sentiments.

Only a few days later both Schreiber and Petterson were convicted by the military court in Bergen. Since a German was involved, the paragraph of the German penal code was used to convict both.

But while Petterson was sentenced to one year and three months, Schreiber was sentenced to two years and three months in prison since he had a homosexual record from before. Petterson served most of his sentence in Germany, but returned to Norway just before the war ended. Schreiber, on the other hand, was sent to the labor camp Börgermoor close to the Dutch border. The life and work conditions there were miserable, and on January 10th, , Schreiber died in the camp at the age of Another example is the actor Karl Heuer from Berlin and his Norwegian friend.

Heuer was at some point promoted to service in Norway, and according to his later wife Erika Wilde-Heuer he had an intimate relationship with a Norwegian man from the resistance movement see Wilde-Heuer, AdK.

His first name was Ragnar, and he tried to convince his friend to flee to Sweden, but before they got that far, their relationship was discovered, and Heuer was court-martialed. Since the court was unaware of Ragnar's resistance activities and since Heuer confessed to the relationship, he wasn't sentenced to death, but put in solitary confinement at Akershus Fortress in Oslo. After some time Heuer was sent to a penal battalion in Russia, and later served in Italy where he was taken prisoner by the Americans.

He married in , but suffered the mental and physical consequences of his abuse in jail his whole life. Who exactly Ragnar was, and what happened to him when the relationship with Heuer was revealed, is still unknown. It is likely that he too was punished, but to this date no documents have been found.

Ragnar apparently stayed in touch with his German friend, because Erika Wilde-Heuer claims that he visited the married couple in Berlin in Thanks to recent research we now have verified information about a third homosexual Norwegian-German couple during the occupation years.

Nils Johan Ringdal wrote in This account is, according to Ringdal, based on statements from homosexual actor Arne Bang-Hansen who lived in Bergen around , but we should remember that his account and interpretation of the turn of events is not necessarily correct see Bang-Hansen In particular the statement that the Norwegian was sent to a concentration camp with a pink triangle is questionable. To this date no evidence has been found of such cases, and Ringdal's and Bang-Hansen's description therefore seems to be an echo of the contemporary belief that all homosexuals convicted under Nazi rule were sent to concentration camps.

Today there is no doubt that the man from the "outskirts of Bergen" was Fredrik Gade Mowinckel , a well-off political scientist who lived in Åsane, north of Bergen. Mowinckel was the nephew of Norway's earlier prime minister Johan Ludwig Mowinckel and already his family background made him "rather noticeable". If he stood out in other ways, for example by manners or an appearance that clearly indicated homosexuality, is unknown. Fredrik Mowinckel was born September 23rd, , son of merchant and ship-owner Magdalon Mowinckel and his wife Inni Mowinckel born Inga Georgine Lorange, The couple had four children, and in the family lived in a villa on the adress Store Parkvei 3a, in a part of Bergen built for the city's well-to-do citizens in the late 19th century.

The Mowinckel family originated in Oldenburg in Niedersachsen Germany , and came to Bergen around Fredrik Mowinckel finished lower secondary school middelskole and went to New York in September for language studies. A year later he returned to the USA, this time together with a younger brother, for language studies in Minnesota.

December 1st, , he moved to France to study four years at École libre des sciences politiques in Paris, a private University founded by political scientist Émile Boutmy in Fredrik Mowinckel stayed in the French capital until The same year he bought land in Åstveit, outside Bergen, where he built a house and lived the following years.

Fredrik Mowinckel never married, and was 36 years old when the war came to Norway. In other words, only six months after the Germans invaded Norway. His German friend was the 21 year old private Hans-Werner M.

Precisely what caused the prosecution of the two is not known, but a petition for pardon by the lawyers Anton and Ole Friele at the end of mentions two offenses against paragraph under the influence of alcohol, in the span of a few days in the summer of see court diary FM, BArch.

They concerned oral sex, but in the second case the act was not even performed. The petition was denied, and Fredrik Mowinckel was transferred from Akershus Fortress in Oslo to the men's prison Fuhlsbüttel in Hamburg on January 11th, It seems the city of Hamburg and its prisons was a geographically convenient point of entry for convicted Norwegian homosexuals to the German prison system during the occupation see Jordåen og Wolfert Fredrik Mowinckel appeared to, to some extent, have been German-friendly.

At least his defendants used this as an argument towards the "Oberbefehlshaber der Wehrmacht in Norwegen". According to Anton and Ole Friele, Mowinckel's hospitality was an expression of his amiable position towards the Germans. They claimed that as long as the hospital ship Meteor had been harbored outside Åsane, Mowinckel's home had been a "comfortable landing place". Mowinckel had often had members of the Wehrmacht visiting his home, and Hans-Werner M.

In addition, Mowinckel was supposedly unaware of the German penal provisions. He knew that Norwegian authorities would not have prosecuted such a case; in Norway homosexual contacts between men older than 21 were in practice not persecuted. Mowinckel himself confessed to his homosexual inclination. He declared that he had invited several German soldiers to his home, had given them gifts, and then "taken advantage" of the relationship to "satisfy his homosexual urges".

But oberst Nikolaus von Falkenhorst declined the petition for pardon "on principal grounds" court diary FM, BArch. On March 23rd, , Fredrik Mowinckel again petitioned for pardon.

He admitted to now "being ashamed" of his actions, and was "deeply distressed" court diary FM, BArch. But also this petition was denied. The general inspector at the prison in Hamburg wrote: Thus he was a friendly host who invited German soldiers to his home, supplied food and drink, and particularly served alcohol to make them amenable to his homosexual actions.

He succeeded in this, and has therefore seduced members of the Wehrmacht to perform punishable deeds for which they now serve prison time. By my judgment, there is no reason to be more accommodating than that. Fredrik Mowinckel's sentence was for unknown reasons changed and reduced from ten to eight months, at the latest in the spring of , and Mowinckel was released from the prison in Germany on June 12th, After , Fredrik Mowinckel lived in Oslo at the address Bygdøy allé He probably returned to Norway before the war ended, because on August 25th, , he sold his three lots in Åsane to general manager Anton Grimsmo Fredrik Mowinckel probably died in at an age of 47 see http: What happened to Hans-Werner M.

In , the year-old was subordinate to the German navy and in his first year of service in a naval air defense unit. On the same day as Mowinckel, he received a prison sentence of one year and six months. This was almost twice of what his Norwegian friend got, but his sentence was based on two "offenses": Aboard the steamship Pionier on the way from Denmark to Norway, M.

How this came to be known, and who had charged M. When it comes to the "sexual relationship" M. From the prison Akershus in Oslo, M. Later he was at the military prison Bernau, northeast of Berlin. The commander of the German air defense division in Bergen claimed that M. He was in all respects void of character, indifferent and not very cooperative.

His interests were only in the non-official arena. He is a man who solely follows his urges and without restraint. Only by the utmost hardness can he be brought to the right path. In mid-june, , a section manager in Germany, named Moritz, also claimed that M.

It had been "necessary" to punish him for not following the rules. According to Moritz' words, M. On the 10th of December, , M. At this point he had served two thirds of his sentence, and the remainder was deferred. What later happened to M. It is still unclear what brought the relationship between Fredrik Mowinckel and his German friend to the court's attention.

As Arne Bang-Hansen implied to Nils Johan Ringdal, the Norwegians had some reservations towards Mowinckel, where both him being German-friendly and his "carelessness" as a homosexual man are to blame.

If the relationship between Mowinckel and the German soldier M. The lawyers Anton and Ole Friele did indeed claim that M.

Judging by the words of the general inspector in Hamburg it appears that Mowinckel "seduced" several members of the Wehrmacht to punishable deeds. Also other sources mention Mowinckel having several German soldiers in his home in , and the relationship with M. From the German perspective Mowinckel was as an immoral "seducer" who had abused not only one, but several young soldiers. By alcohol, gifts and general hospitality he had made several members of the Wehrmacht willing to take part in homosexual acts.

Him being wealthy but without profession probably did not speak to his favor either. In addition to his apparent homosexual disposition, he was criminalized as a thief. From the Norwegian perspective, i. But here there could be an admission towards the occupying powers. Mowinckel's defenders portrayed the relationship as exclusive since M. In addition they claimed that he wasn't aware that the deeds were punishable by German law. Taking Mowinckel's high education into account, and him living abroad for a prolonged period, this statement is not completely credible.

Taking Arne Bang-Hansen as a representative of the contemporary "homosexual circles" in Bergen, it seems the couple was blamed for its "demonstrative demeanor". The relationship between Mowinckel and M. When Bang-Hansen claims that no one "could benefit from contact" with him, it is not clear if he refers to Mowinckel's "flirt" with the occupying powers, or to the purported fact that Mowinckel was an "obvious" homosexual.

These reservations can stem from before the German occupation and be founded in Mowinckel being somewhat "feminine" or belonging to the upper classes. The only positive evaluation of Mowinckel's person therefore comes from his defenders — and a German general inspector in the prison in Hamburg. According to him, Mowinckel's conduct as a prisoner was "irreproachable", but not reason enough to show him mercy.

Today we tend to believe that homosexual contacts are expressions of love between equal partners. But that is of course not always the case. Sexual actions have many facets, and can also be an expression of power. Theoretically we could be dealing with a case of abuse, where a grown, rich man from upper society took advantage of a young soldier's inexperience and naïveté.

But it does not seem as though M. It would rather seem as though he — in the words of Arne Bang-Hansen — "was playing the same tune". Neither did the German court-martial argue in the direction of abuse. It could also be a case of a young, underpaid soldier seeing an opportunity to gain money, food, drinks and other gifts through prostitution. In any case, it is striking that none of the outsiders had anything good to say about M.

As opposed to Mowinckel, he had no defender, and seems relatively deprived. What the relation was between Mowinckel and M. The little we know today about Norwegian-German sexual relations during the occupation is that paragraph of the German penal code was used in cases where at least one German man was involved — even though the paragraph was not applicable in Norway see Jordåen and Wolfert As far as we know, the sentence was usually harder for the German party, partly for the simple reason that a homosexual German could have a "record" and be seen as a "habitual criminal", whereas the Norwegian counted as a "first offender"— or because the court respected that Norwegian law was not as strict as German law.

It seems that "romances" between Norwegian and German men during the war were unusual, and the "love nests" were far between.

Sexual contacts between Norwegian and German men were extremely taboo, binational couples could not even count on sympathy and understanding from their own ranks — other homosexual Norwegian men. When the journalists in Fritt fram claimed in that there was "very little openness and tolerance around homosexuality in s Norway" Walderhaug and Skeid The name Fredrik Mowinckel has not been published before. When it happens here, it is because it seems defendable from the fact that Mowinckel had a relationship with a German soldier and not a minor.

The full name of M. Translated from Norwegian by Simon Mitternacht. German quotes and titles are translated from the Norwegian version of the text and not the original sources. Prisoner card of Fredrik Mowinckel FM. Gustav Schreiber's archive folder. Jordåen, Runar and Wolfert, Raimund. Court diary Fredrik Mowinckel FM. Walderhaug, Arne and Skeid, Svein. Already around large numbers of "pederasts", "uranians", or "warm brothers" from many countries travelled to the liberal Berlin.

Here they found grand and decadent "sodomite and pederast balls", and a whirling bar scene where homosexuals could act openly and freely as hardly possible anywhere else in Europe.

From Berlin even had a sexological research institute, the first of its kind in the world. Magnus Hirschfeld's Institute for sexual science was not only an academic institution and a first rate medical treatment center, but also a refuge for persecuted homosexuals and others we today would call LHBT persons.

Much indicates that the German capital was attractive also to homosexual Norwegians. It is known that social economics professor Ebbe Hertzberg from Kristiania modern day Oslo moved about the "homosexual circuits" of Berlin. In Hertzberg came to the city to attain a medical statement that his "contrary sexual feeling" was innate. His intention was to salvage his professorate at the university in Kristiania, which was imperiled by rumors of sexual relations with young working class men.

The psychiatrist Carl Friedrich Westphal gave Hertzberg the statement he wanted, and he became Norway's first "official" homosexual see Jordåen Editor Ferdinand Karsch-Haack mentioned Hertzberg in the journal Die Freundschaft ten years after his death, and gave the following description: Another Norwegian who made an impression on the environment around Magnus Hirschfeld and his supporters in WhK, was pianist Justus Lockwood from Bergen see Wolfert During one period he was the lover of judge Edmond North from Alsace, and he gave piano recitals at private parties and cultural events for homosexuals in Berlin.

He often performed together with baron Willibald von Sadler-Grün. Sadler-Grün was a first-rate baritone and a "master of travesty" who loved to dress as a queen or princess. Lawyer Eugen Wilhelm from Strasbourg described Lockwood as "friendly, very entertaining, but extremely woman-like in manner and conversation" Wilhelm While Wilhelm strongly disliked the latter, he prized the evenings spent with Lockwood and his "Uranian" friends.

A third homosexual Norwegian who made a mark in Berlin a century ago, was actor, scenic painter and costume designer Jens Stammer Hetland He contributed at least one art photograph to Adolf Brand's Der Eigene , the world's first journal for homosexuals see Wolfert Today relatively little is known about him. He was born October 21st, , as the oldest son of underwriter Peter Johan Michelsen and his wife Severine Amalie Hetland ?

The father was from Bergen and the mother from Stavanger. It seems the young family moved around a bit before they settled in the Norwegian capital, because Hetland's younger sister was born in Bergen and his younger brother in Kristiania.

Leonora Petrine Michelsen ? He probably died young. None of the siblings ever married. Jens Stammer Hetland had early shown signs of an artistic disposition. He initially wanted to become a scenic painter, but he made his strongest impression as an actor.

In he went to Germany where he studied at several institutions until For some time he was an apprentice at the Imperial Opera in Berlin, and later he was employed as a painter at Glyptoteket in Copenhagen. He made his debute as an actor at Den Nationale Scene in Bergen, Norway in , but already two years later he was back in Germany. In the fall of he was engaged by the new Freies Theater in Berlin-Friedenau.

On February 12th, , he performed pieces by Dutch artist Multatuli together with Rudolf Steiner , the founder of anthroposophy. In addition to performing, Hetland was an illustrator, was noticed as a scenic painter and costume designer, and wrote poems and causeries. Later on he also made reliefs and busts of important people. Hetland's predilection for the new medium of photography is also remarkable. In , he was represented in the journal Der Eigene with a picture of a young man.

Hetland called it "My Boy", but whether the photograph and its title are autobiographical, or who is portrayed, is unknown. Hetland's stay in Berlin seems to have been rather short. He stayed less than two years, probably for legal reasons. In the summer of there was a detention order for the Norwegian painter and former actor see Deutsches Fahndungsblatt He was accused of "pederasty" and his arrest and delivery to the prison in Berlin-Moabit was requested, but the case was probably dismissed by the city's Landgericht Courts of appeal since Hetland had escaped criminal prosecution and resided at a location unknown to German authorities.

After his return to Norway, Hetland settled in Kristiania. He performed at Fahlstrøms Theater, Centralteatret and Chat Noir until , but also at the theater Røde Lykte and a number of other cabarets in Copenhagen, primarily during the period Alma Fahlstrøm who ran Fahlstrøms Theater together with her husband Johann Fahlstrøm, wrote that Hetland left the theater "under circumstances, that we wish had been different", but it is not known today what caused Hetland's dismissal.

It is documented that he lost a lawsuit against Fahlstrøm Fahlstrøm Hetland was also a competent caricature artist, and a number of his actor portraits can be found in Norwegian newspapers and comic magazines from the early 20th century. But he primarily impressed his audience as an actor.

When he played in the cabaret Paa kroningstur in , the critic Tom Vetlesen in the paper Morgenbladet claimed that Hetland received the greatest applause of the evenings see Gjesdahl At that time he stayed at the address Bygdø Allé 28b in Kristiania.

Due to a chronic leg affliction, it eventually became too difficult for him to take part in normal plays, and from the fall of he only did cabarets. We know almost nothing about Jens Stammer Hetland's private life in Norway. Therefore we do not know what his social circles were, or if he kept in touch with his siblings. It is known that he was arrested during World War II for in some way having displeased the German occupying forces.

The arrest seems to have been political, but it has not been cleared up what caused it. October 21st, , Hetland was interviewed in Norwegian radio for his 70th birthday, and to the question of what he wished for the future, he supposedly said: Jens Stammer Hetland belonged to the generation of homosexuals in Europe who viewed the German capital as an Eldorado in their youth, but then witnessed its demise. It was also the Germans who after persecuted homosexuals with an unprecedented brutality and a few years later laid a whole continent to waste.

Jens Stammer Hetland moved a few times also after his retirement, probably due to a strained economy and poor health. In he lived in Arbiensgate 5 today Arbins gate , and in at a nursing home in Vibes gate 23 in Frogner Oslo.

He died March 31st, , at an age of 82 years. The location of his grave is not known. Calle Almedal came from France to Bergen in the summer of to be interviewed by Skeivt arkiv about his life and experiences. He was among the very first in Norway to gain significant knowledge about the disease, and started working on preventative measures and information campaigns as early as In the clip available here, Almedal talks about the first time he learnt of Gay Related Immune Deficiency during a visit to New York in , and the impact this knowledge had.

Kirsti Malterud født er lege og Norges første kvinnelige professor i allmennmedisin. Sammen med professor i sosialpsykologi Norman Anderssen ledet Malterud arbeidet med prosjektet Seksuell orientering og levekår , som resulterte i to omfattende rapporter om levekår blant lhbt-personer i Norge og Skeivt arkiv intervjuet henne våren , der hun blant annet fortalte om Oslo helseråds rådgivningstjeneste for homofile, som hun var med og startet i Rapporter og andre dokumenter fra de første tre årene til Oslo Helseråds rådgivningstjeneste for homofile er digitalisert og kan leses i sin helhet.

Han kom selv med i HBB i , og var blant annet en av de som smurte metervis med smørbrød til lørdagsarrangementene. I dag er han kanskje mest kjent som en av drivkreftene bak det årlige Parodi Grand Prix, der tidligere bidrag fra nasjonale og internasjonale Melodi Grand Prix-sendinger presenteres i en høyst original drakt.

Arne ble intervjuet av Skeivt arkiv våren Vigdis Bunkholdt født er en av pionerene i den norske homobevegelsen. Hun satt i styret for Det norske forbundet av i tre perioder mellom og Bunkholdt er spesialist i klinisk psykologi og har skrevet en rekke lærebøker. I traff hun kona Solveig Askjem. De to har siden vært intervjuet en rekke ganger i media og er kjent som "damene i Svensenga". Skeivt arkiv møtte Bunkholdt våren , og da fikk vi blant annet høre mer om homolivet i Oslo på tallet.

Da Homofil bevegelse i Bergen ble stiftet i , ble Leif Pareli født organisasjonens første leder. Siden var han blant annet med på å danne Fellesrådet for homofile organisasjoner i Norge FHO , og han var redaktør for internavisen Frimerket. Skeivt arkiv intervjuet Pareli våren , der han blant annet fortalte om sitt møte med homomiljøet i Bergen på midten av tallet.

Are you the publisher? Claim or contact us about this channel. Embed this content in your HTML. Channel Catalog Subsection Catalog. Articles on this Page showing articles 1 to 20 of Contact us about this article. Per Aabel var truleg talets mest framståande norske scenekunstnar og landets best kjende skaphomse. Persisk dans - Per Abel anno Frå boka Kjære Per Abel Hansen Som skodespelar hadde han mykje til felles med britiske samtidige som Sir John Gielgud og Sir Noel Coward, også personleg, understrekar Trine Næss i Norsk biografisk leksikon: Da det ikke lenger var umulig, var han for gammel til å bryte pakten, men han løsnet på båndene og viste seg mot slutten flere ganger offentlig med sin mangeårige livsledsager.

Næss Det var eit paradoks i eit land med jåleriangst, hevdar Næss, at han med sin forfina, gammaldagse og lett affekterte stil skulle bli så populær blant vanlege folk. Per Aabels nære venn Dei hadde møtt kvarandre fleire gongar tidlegare, via Aase Bye og Lillebil Ibsen, men rundt blei Finn Sørensen — Per Aabels venn, og litt etter litt hans nære følgjesvein.

Men såpass kan han fortelje om vennen: Han var veldig selektiv, det var svært mange som ikke kom inn i hans indre rom. Jeg tror jeg ga Per en trygghet som man ikke skal undervurdere. Per hadde nok en følelse av at han fant en han kunne stole på. Dessuten hadde han funnet en som hadde tid. Storvand Mange trudde at den nesten 30 år yngre Finn var Per Aabel sin tenar, ein gratispassasjer i livet hans. På spørsmål om dei nokosinne var uvenner, fortel Finn følgjande historie som han meiner er karakteristisk for vennskapet deira: Ved en anledning ble jeg temmelig irritert for noe.

Hva det var, husker jeg ikke nå. Men jeg ringte til Per og sa at nå skal vi ta en 'pause'. Etter fem minutter ringte telefonen: Er 'pausen' lang nok nå? Storvand Ikkje ut av skapet Ferdinand Finne har fortalt ei historie frå tallet då han og Per Aabel var gjestar i ein herremiddag på Ringve Gård i Trondheim Elton , En av gjestene hadde spurt om det ikke var på tide at Per stod åpent frem, det ville tjene «saken», han var jo så elsket av alle.

Per, som var kong Olavs nære venn og bridgemakker, hadde sett forskrekket opp. Dagen etter stod det følgjande å lese i ei NTB-melding: Litteratur Elton, Thore J. Intervju med Finn Sørensen. Kirken og likekjønnet seksualitet. Kirken og likekjønnet seksualitet Dato:. Saturday, 30 January, Kraft-Ebing, Moll, the most famous physicians who have studied this question, have reached the conclusion that prohibiting the practice of this disposition is an injustice; that man should not forsake practicing one of his innate natural desires, as he does following § in our penal code; that in all countries where such a prohibition does not exist, this homosexual, i.

Clemens Petersen Bjørnson was a man of friendships with a good sense for what was called romantic friendship, an asexual relation close to what we often call platonic love.

Ivar Bye Actor and theater personality Ivar Bye had been so in love with an older friend that he went to prison for him. In Bjørnson finally published the story Ivar Bye , a portrait of the beautiful man whose mouth could "[smile] erotically with a gleam of splendid teeth in a wide circle. These grey eyes and the mouth served him well, ceaselessly conquering men and women, young and old.

Never had anyone anywhere seen him in the foreground: When daylight is gone and darkness brings dread,   He ever the way can find. Denne boka er et stykke Norge. Villskudd er en nøkkelroman om Jens Bjørneboe. For selv om hans biografer har innsett at han var bifil, har de ikke forstått at hans vide seksuelle orientering hang grundig sammen med hans omfattende og rike forfatterskap! Dag Solstad anmeldte Villskudd for Klassekampen da den ble utgitt, og skrev da: Det har blitt en viktig bok, vanvittig, rå, grotesk, frastøtende, analytisk, spennende.

Ja, først og fremst opprørsk. Meg har boka lært mye om homofile miljøer og homofile erfaringer. Og den har lært meg mye om kjærlighet. Ja, først og fremst har jeg lest boka som en desperat analyse av kjærlighetens vilkår.

Villskudd — sangen til Jens 4. Skeive liv fram i lyset. Skeive liv fram i lyset Dato:. Wednesday, 9 March, Skeiv historie på norsk på Byarkivet. Skeiv historie på norsk på Byarkivet Dato:.

Sunday, 6 March, Det er lite som er kjent om gjensidige kjærlighetsforhold mellom norske og tyske menn under okkupasjonen jfr. Dårlige kår Hvor dårlige kår for "elskovsreder" det var for norske og tyske menn som hadde langvarige forhold, viser historien om Gustav Schreiber — og Charles Petterson — En mann fra utkanten av Bergen hadde i krigens tidlige fase hatt regelmessig seksuell kontakt med en tysk soldat.

Forholdet kunne muligens ha vært holdt skjult, men mannen var nokså iøinefallende. Han stilte ikke sitt lys under en skjeppe og hadde en adferd ingen kunne ta feil av. Hans tyske venn var med på notene. Det lille som fantes av etablert homofilt miljø i Bergen, likte ikke forholdet, selv om noen medgikk av [sic] de nok kunne synes mange av tyskerne i uniformer var kjekke. Bergenseren måtte anses som en tyskertøs. Ingen kunne være bekjent av å ha kontakt med ham. Det tyske sikkerhetspolitiet i Bergen gikk til slutt til aksjon.

Om parets demonstrative adferd ble avgjørende, er ikke godt å si. Utgangen på forholdet ble at den tyske soldaten ble skutt, mens bergenseren ble sendt i tysk konsentrasjonsleir med rosa triangel, som var det merket de homoseksuelle mennene ble utstyrt med Ringdal Fredrick Mowinckel Tilsynelatende tyskvennlighet, uvitenhet og skam Etter et brudd på den tyske § ble Fredrik Mowinckel dømt til en fengselsstraff på ti måneder av "Gerichtsherr und Admiral der Westküste Norwegens" Han var i alle henseender karakterløs, likeglad og lite samarbeidsvillig.

Hans interesser lå utelukkende på det ikke-tjenstlige området. Han er en mann som utelukkende etterkommer sine fornøyelser og hemningsløst hengir seg til disse. Bare ved hjelp av den ytterste hårdhet kan han bringes på den rette sti.

Det onde sinnelag som han har lagt for en dag ved i tillegg å la seg gi både penger og presanger, stred i den grad mot soldatens æresbegrep at hans benådning eller en utsettelse av straffen ville vært en urimelig mildhet.

Fra mitt skjeve hjørne. Sculptor Hendrik Christian Andersen We see Hendrik lay naked, happy after making love to his friend John Briggs Potter, who here is seated at the edge of the bed, putting his socks back on. Letters from Henry James. Henry James and Hendrik C. Here follow two excerpts: Museo Hendrick Christian Andersen. Kjelder Arntzen, Jon Gunnar.

Museo Hendrik Christian Andersen. LGBT magazines and zines in Norway. The journal Lavendelexpressen ? Forside av Lavendelexpressen nr. Skeivt arkiv has most issues of Lavendelexpressen in their collections.

For hundre år siden var Berlin de homoseksuelles "hovedstad" i Europa. Tre norske personligheter Mye tyder på at den tyske hovedstaden også utøvde stor tiltrekningskraft på homoseksuelle nordmenn. Jens Stammer Hetlands fotografi "My Boy", fra: Ein Blatt für männliche Kultur mars , s. Arons historie - den første rettsaken om homofili i Norge.

Arons historie - den første rettsaken om homofili i Norge Dato:. Tuesday, 26 April, Da homofili var forbudt i Norge. Da homofili var forbudt i Norge Dato:. Thursday, 28 April, Little is known about mutual romantic relationships between Norwegian and German men during the German occupation of Norway see Jordåen and Wolfert Difficult circumstances The difficult "love nest" circumstances for Norwegian and German men in long term relationships are demonstrated by the case of Gustav Schreiber and Charles Petterson A man from the outskirts of Bergen had regular sexual relations with a German soldier during the early phase of the war.

The relationship could possibly have been held secret, but the man was rather noticeable and had manners that could not be mistaken.

His German friend played along. The small extant homosexual community in Bergen did not approve of the relationship, although some could admit to many of the Germans in uniforms being handsome. The man from Bergen must be regarded as a tyskertøs [girls who had relations with German soldiers]. No one could benefit from contact with him. The German security police in Bergen eventually took action.

It is difficult to say if the demonstrative manners of the couple were the deciding factor. The result was that the German soldier was shot, whereas the man from Bergen was sent to a German concentration camp with a pink triangle, the symbol used to mark homosexual men Ringdal A hundred years ago Berlin was the homosexual "capital" of Europe.

Three Norwegians Much indicates that the German capital was attractive also to homosexual Norwegians. Jens Stammer Hetland's photo "My Boy", from: Ein Blatt für männliche Kultur March , p. Return to the homeland After his return to Norway, Hetland settled in Kristiania.

.. HEMMELIG HOMO SEX MASSAGE IN THAILAND SEX

Adult bøsse club contact

Double penetration homo chatroulette norge